Американците от всички възрасти имат по-лошо здраве, умират по-рано и страдат от повече болести, отколкото жителите на други богати нации. Това сочат резултатите на съвместно изследване на Националния изследователски съвет и Института по медицина, предаде АФП.

Някои детайли от изследването са изненадващи - дори и по-заможните американци и тези, които са здравно осигурени, не са в такова добро здраве, като заможните в други процъфтяващи нации, съобщи Дарик.

„Бях поразен от внушителността на това откритие", заяви Стивън Уулф, професор по семейна медицина в медицинския университет в Ричмънд и председател на екипа, съставил проучването.

„Американците умират и боледуват в мащаби, каквито знаем, че са несвойствени, тъй като хората в други страни, където жителите имат високи доходи, живеят по-дълго и се радват на по-добро здраве. Това, което безпокои нашия екип, е защо в продължение на десетилетия ние изоставаме", подчерта Уулф.

Изследването е първото по рода си, което обхваща редица болести, травми и поведение на хора във всички възрасти в САЩ, което сравнява резултатите с богати страни, като Австралия, Канада, Япония и няколко държави от Западна Европа.