Най-големите банки в Съединените щати са подложени на безпрецедентна кибератака. Според експерти по сигурността, тя продължава вече няколко месеца. Засега авторите й остават неизвестни.

Предположенията за тях варират от това, че зад акцията стои група независими хакери до подготвен целенасочен саботаж на иранците, съобщи Нова телевизия.

Специалистите твърдят, че никога не са виждали подобно нещо. Интернет сайтовете на най-големите американски банки непрестанно са атакувани с опити за пробив в системите за сигурност.

Атаките са започнали през месец септември. Те забавят работата на сайтовете, някои от които дори са били временно спрени.

Засега пробив в системите не е бил осъществен и няма загуба на данни или пари. Банките наеха специалисти в областта на сигурността на онлайн услугите. Според доклада им, атаките срещу сайтовете на банките са извършени на три вълни.

Целите на хакерите са били 20 от най-големите банки в Съединените щати. Мащабът на кибератаките кара част от разследващите да смятат, че те не са дело на неорганизирана група хакери, а са финансирани и организирани от някоя държава.

Кампанията може да е отговор на кибератаките, на които беше подложена петролната индустрия на Иран през лятото. Софтуерните системи на най-големия петролен терминал в Иран бяха хакнати и въпреки че не се разбра чие дело е това, подозренията паднаха върху Съединените щати.