Запознайте се е Мерлин- котаракът, който се надява да бъде коронясан за най-силно мъркащата котка в света. Неговото постижение от 98 децибела се равнява на звука при преминаването на влак на лондонското метро или на бормашина.

Собственичката му е убедена, че той просто обича да слуша собственото си мъркане. Той мърка, когато се събуди. Той мърка, когато е гладен. Той мърка, дори когато играе с йоркширските териери Боби и Мъпет на собственичката си.

Трейси Уестууд от град Торкей, графство Девън, везела Мерлин като малко коте от приют на Animal Rescue. "Той винаги е мъркал много високо и мисля, че съм свикнала. Но когато съм на телефона, хората често ме питат какъв по дяволите е този шум около мен. Това просто е котаракът Мерлин", разказва тя.

Уестууд разбрала, че може да претендира, че има най-силно мъркащата котка в света, след като прочела за Смоуки, настоящият носител на рекорд в Книгата на Гинес, който през 2011 г. постигна звук от 92.7 децибела.

Засега обаче постижението на Мерлин остава измерено единствено с приложение на смарфон.

Причината котките да мъркат все още остава мистерия. Домашните котки споделят навика с пумите, леопардите и тигрите. Те го правят не само когато са доволни, но често и когато са болни или нервни, издавайки звук, идващ от въздуха, който преминава през вибриращите им гласни струни.

Повечето котки произвеждат звуци от около 25 децибела. "Най-високото мъркане на Мерлин, което сме измервали, достига 100 децибела", казва Уестууд.