Извънредна среща на върха на Европейската народна партия се провежда днес в кипърския град Лимасол с участието на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, евродепутати, както и 15 лидери на десни партии. Сред тях са германският канцлер Ангела Меркел в качеството си на председател на Християндемократическата партия и премиерът на България Бойко Борисов като председател на Политическа партия ГЕРБ, съобщава БНР.

На срещата лидерите от европейската десница ще обсъдят стратегията на ЕНП за предстоящите европейски избори през 2014 г., както и многогодишната финансова рамка на ЕС, която определя бюджета и приоритетите на съюза за периода 2014-2020 г.

Домакини на срещата са председателят на ЕНП Вилфред Мартенс и председателят на Демократическия сбор /ДИСИ/ и кандидат в президентските избори през февруари в Кипър Никос Анастасиадис.

Анастасиадис вече отбеляза, че както по време на сесията, така и в частни срещи ще има възможност да се развият най-важните въпроси, свързани с Кипър. Той подчерта солидарността и подкрепата, която очаква от партньорите от другите десни партии в борбата с икономическата криза в Кипър.

Само два дни преди да пристигне на острова, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че краят на преговорите и споразумението с Кипър за отпускане на европейска финансова помощ са още далеч.

Изказването й бе коментирано тук като „шамар за Никозия” и „бомба”. Меркел посочи, че в ЕС има общи правила и няма да има специални условия и изключения за Кипър, визирайки отказа на правителството за приватизация и някои икономически реформи.

Междувременно рейтинговата агенция Moody’s понижи рейтинга на Кипър от B3 на Caa3 поради растящия натиск от страна на банките към правителството за рекапитализация, съобщи АФП, цитиран от БГНЕС.

Агенцията не предвижда, че през 2013 г. финансовото положение на островната държава ще продължи да се влошава. Преценката в момента е, че за рекапитализирането на кипърските банки ще са необходими около 10 млрд. евро, което е равно на 50 % от брутния вътрешен продукт на страната. Това би довело съотношението дълг/БВП на Кипър до 150 на сто, което ще е едно от най-високите нива, оценявани от Moody’s.

Агенцията определя като "негативни" перспективите по развитието на кипърския дълг заради проблемите с ликвидността и забавянето на преговорите с "тройката" (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) по пакет за подпомагане на страната.