Американската ядрена подводница „Джексънвил” се удари с риболовен съд в Персийския залив. След инцидента подводницата е с повреден перископ, но за щастие ядреният й реактор не е пострадал. За това в какво състояние е риболовната шхуна не се съобщава.

Сблъсъкът се е случил в близост до Ормузкия проток, предаде Reuters, позовавайки се на източник в американския флот. Никой не е пострадал, но подводницата "Джаксънвил" клас "Лос Анджелис"е получила леки повреди.

"Безопасността на реакторите не е застрашена, системите не са повредени, опасения за възможни течове няма", се казва в съобщение на Пети флот. "Корабът продължава движението си със същата скорост и не дава никакви признаци, свидетелстващи за сблъсък", добавят от пресслужбата на Военноморските сили.

Командването смята, че екипажът на риболовния кораб може дори да не е забелязал удара. Не се съобщава за повреди и не е известно коя страна принадлежи.

Това не е първият подобен инцидент в Персийския залив. През август американски военноморски кораб се сблъска с петролен танкер, който плаваше под флага на Панама. Според официалната версия, тогава също нямаше пострадали.

Всеки инцидент в Персийския залив може да доведе до ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон, чиито отношенията са обтегнати заради ядрената програма на Иран.

Иран нееднократно заплашва да затвори Ормузкия проток, през който преминават 40% от доставките на петрол в света.