През август миналата година чехът Владимир Франц, който е университетски преподавател, художник и композитор, обяви, че планира да се кандидатира за тазгодишните избори за президент на Чехия.

Франц, който в един период все още имаше нужда от 50 000 подписа, за да се кандидатира, изглежда е относително нормален кандидат по отношение на политическата си платформа, но външния му вид определено е необичаен — той има татуировки, които покриват цялото му лице и тяло, както и множество пиърсинги. Освен това боядисва косата си в различни цветове.

Необичайният външен вид на Франц обаче изглежда не е навредил на шансовете му. В момента той събира 11.4% от гласовете, според социологическите проучвания, информира ABC News, което го нарежда на трето място в надпреварата с потенциални шансове да повлияе на избора на следващия президент.

Първият тур на президентските избори в Чехия е насрочен за този уикенд, а евентуалният балотаж - за последния уикенд на месеца.

"Татуировките ми са моята малка лична градина. Те не са пречка, те са добавена стойност," казва Франц пред ABC. "Изборите не са конкурс за красота. Тук става въпрос за толерантност."