Администрацията на американския президент официално отказа да създаде програма за космическата станция "Звездата на смъртта" (Death Star), съобщи NBCNews. Петицията за строителството на "Звездата на смъртта" беше публикувана през декември 2012 г. като част от законодателни инициативи на избирателите "Ние, народът" ("We the People").

Своите подписи под петицията поставиха повече от 25 000 души, след което според правилата на инициативата, президентската администрация е задължена да я разгледа и да даде отговор.

Отговорът на петицията за изграждането на "Звездата на смъртта" дойде от ръководителя на Министерството на науката и изследване на космоса на Белия дом Пол Шоукрос.

Той назова най-малко три причини, поради които този проект няма да се реализира:

1. Строителството на " Звездата на смъртта "ще струва 850 квадрилиона долара, а ние се опитваме да намали бюджетния дефицит, не го увеличим.

2. Президентската администрация не подкрепя унищожаването на планети.

3.Защо да се харчат огромни средства на данъкоплатците за " Звездата на смъртта ", която има един основен недостатък - тя може да да бъде унищожена от един човек?

След това Шоукрос накратко изброява основните области, в които САЩ развива програма за изследване на космоса, позовавайки се на Международната космическа станция и марсоходи, включително оборудвани с лазерно оръжие.

В заключение той желае на автора на петицията да намери реализация в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, като обещава, че в този случай "силата ще бъде с него“.

На отказа реагира потребител в Twitter с името "Дарт Вейдър". Той пише : "Сериозна грешка, г-н Президент, лазерите с големината на планета никога не са достатъчно."