Феликс Баумгартнер стана кукер в Симитли. Нашенец от квартал Ораново на градчето се превъплъти в човека, който скочи от ръба на Космоса. Заради модерния нюанс на маскарада с елементи на комикс и скечове по съвременни теми българският Феликс взе приз за иновация.

Иначе черешовото топче гръмна, Райна Княгиня развя знамето "Свобода или смърт", гълъби полетяха в небето над Симитлия - древната земя на кукерите. Така с настъпването на свободата и мира започна кукерското шоу на градския стадион в събота сутринта.

Над 3000 сурвакари от целия Пирински край, Кюстендил, Перник, Бургас, Карлово, Калофер, Павел баня предизвикаха истинско земетресение в града. От 3 до 80-годишни се включиха в десетия юбилеен фестивал на кукерските и маскарадните игри в Симитли, където традицията е не само жива, но и с всяка изминала година намира все повече последователи.

Всяка една от групите представи характерен за региона си обичай - от Бъдни вечер, през Трифон Зарезан до сватба, съобщи вестник "Стандарт". Публиката бе впечатлена от разнообразието на костюми и маски, както и от колорита на старците, мечките, младоженците, поповете, дяволчетата.

Сред атракциите в шоуто бе и "Папата", който пристигна на папамобил. В дефилето се впуснаха и еврокукери от симитлийското село Черниче, което бе отличено с приза на земеделското министерство "Евросело на България за 2012 година".

Близнаците Моли и Ники, 5-годишни кукерчета от евроселото, бяха атракцията на една от най-многочислените групи.