Открояват три вида пътнотранспортните произшествия у нас през 2012 г. – заради загуба на управление, челни удари и блъскане на участници в движението извън автомобила. Това показва анализът на данните от статистиката за пътните инциденти през изминалата година, съобщи пред Агенция "Фокус" Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

При първия вид катастрофи водачът сам загубва управление и катастрофира на пътя или в крайпътното пространство. Следва блъскане в дърво, преобръщане, блъскане в различни препятствия. Това се води самостоятелна катастрофа.

През 2012 г.199 души са загинали при такива инциденти, а 2105 граждани са били ранени. В тези случаи ситуацията си зависи от водача - човек трябва да се съобразява с всичко, което се намира на пътя, със състоянието на автомобила, със своето лично състояние и да не забравя, че всяко отклонение на вниманието или пускането на волана, оставя автомобила без контрол, каза Кесяков.

При сблъсъците между превозни средства, най-много са челните удари, а последствията от тях са много тежки.

Друг пътен инцидент, който се откроява с честотата си през 2012 г., е блъскането на участници в движението, които са извън автомобила. Загинали са 132-ма пешеходци, а 2012 са ранени. Пешеходецът е най-уязвимият участник в движението и при удар с над 30 км/ч. в час, той получава сериозни наранявания. Основната част от загиналите пешеходци са в населени места, посочи Кесяков.

Той допълни, че над 40% от тежките пътнотранспортни произшествия са станали през тъмната част на денонощието. При катастрофи през нощта са загинали 462 души, а ранените са 4972.

През 2012 г. има увеличение на катастрофите на завои. При катастрофи, при които водачът не е преценил как да навлезе в завоя, са загинали142 души, а ранените са 1384, посочи още Алекси Кесяков.

За изминалата 2012 г. в страната са регистрирани 6714 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 599 и са ранени 8191 души.

От началото на тази година са регистрирани 106 тежки пътнотранспортни произшествия с деветима убити и 130 ранени.