За състоянието на пазара на имоти често съдим от това какво се случва на най-оживения и ликвиден пазар – а именно този в столицата. Не е учудващо, че предвид на обемите на търсенето и предлагането и размера на пазара, някои от най-интересните и странни оферти за предлагане на имоти откриваме именно тук. Ето и някои от тях, подбрани от екипа ни:

Малкото е на мода, но не и у нас

В световен мащаб купувачите буквално са луднали по малките апартаменти. И докато ние тук сме свикнали да живеем нашироко и търсим пространство, то жителите на някои пренаселени градове нямат този лукс.

Последните често са принудени и от обстоятелствата, свързани с непосилните цени на имотите, дори и въпреки по-високия им стандарт. Малките апартаменти са особено популярни в азиатския регион.

У нас този род жилища не са особено популярни. Едва 28 обяви в София откриваме с размери между 11 и 25 кв. м, като основна част от тях не са типични едностайни жилища а по-скоро партерни помещения, пригодени за живеене.

Най-малките предлагани едностайни имоти в столицата са панелни в размер на 15 кв. м в кварталите с предимно такъв род строителство – като "Люлин". Цената на този род жилища е в диапазона на около 15 000 евро.

Снимка: Imot.bg

Интересното е, че за 1000 евро повече са обявени за продажба едностайни жилища с около 10 кв. м по-големи, което значително понижава цената им за кв. м.

Луксът е с нови измерения

На фона на понижението в цените на имотите от среден и нисък клас, цените на ултраскъпите имоти регистрират непрекъснато повишение през последните години. В същото време изискванията на купувачите към луксозните имоти се повишават непрекъснато и се стига до момент, когато се предлагат доста интересни оферти на пазара.

Снимка: Дрийм Вижън Недвижими Имоти

Луксозен тризонет на границата с Южен парк и собствена ботаническа градина се предлага за скромната цена от 650 000 евро. Въз основа на площта му от 450 кв. м., това прави по 1 444 евро на кв. м. Апартаментът е дизанерски обзаведен и декориран.

Снимка: Дрийм Вижън Недвижими Имоти

Границата от 1 милион евро е пречупена, космически оферти не липсват

В момента на пазара се предлагат пет апартамента с офертни цени над 1 милион евро. Най-скъпият апартамент, предлаган някога в историята до момента, е с обявена продажна цена от 3.8 милиона евро. Въз основа на обявената му квадратура от 360 кв. м това прави рекордните 10 556 евро за кв. м.

Снимка: Теменуга Недвижими Имоти

Става въпрос за обзаведен „президентски апартамент“, разположен в нова сграда, завършена през 2009 г. в кв. "Изток". Към апартамента са включени две подземни паркоместа.

Снимка: Теменуга Недвижими Имоти

Вторият най-скъп апартамент е многостаен от едва 240 кв. м, разположен в центъра на София, с искана цена от 1 199 000 евро. Въз основа на цената това прави по 4 995 евро за кв. м, което е една значителна цифра, дори въпреки факта, че жилището е в стара и аристократична сграда с високи тавани и седем стаи.

Въпросът с търсената цена става още по-съмнителен, предвид на факта, че в обявата се споменава, че апартаментът има нужда от „лек ремон“.

Гаражи на цените на едностайни

Проблемът с паркирането, особено в централните части на столицата, водят до поскъпване в цените на гаражите през последните години - тенденция, наблюдавана с пълна сила в най-пренаселените градове в света.

И у нас не липсват екзотични оферти за гаражи, като най-скъпият е с цена от 31 000 евро, като става въпрос за 24 кв. м в центъра или 364 евро за кв. м.

Да живееш в къща е признак за статут и лукс

Въпреки липсата на добре обособени модерни предградия и „квартали на богатите“ (които са налице в почти всички европейски столици), у нас цените на къщите определено са значително над това, което се предлага като инфраструктура и локация.

Оферти от над 2 милиона евро за къщи не липсват, като над тази граница има седем оферти, близо половината от които са разположени в Бояна.

Най-скъпата за квадратен метър предлагана къща е разположена в София в централната част, като става въпрос за имот от 180 кв. м с търсена цена от цели 2.17 милиона евро или по 12 055 евро за кв. м.

Най-скъпата в абсолютна стойност с цена от 2.85 милиона лева е къща в Бояна с площ от 900 кв. м.

Снимка: Imot.bg

Предлагат се по-малки и по-евтини парцели

С обявени продажни цени от над 5 милиона евро откриваме едва 28 оферти, което е значително под броя им от преди три-четири години.

Най-скъпият парцел, който се предлага в момента, е с продажна цена от 18 милиона евро в кв. "Борово", който позволява строителството на сграда с РЗП от 45 000 кв. м, или себестойност на земята в строителството от 400 евро за кв. м.

Едно сравнение сочи, че преди три години най-скъпият обявен за продажба парцел в София е бил с обявена цена от 36 млн. евро.