Националната система за проверяване на съдебното минало на кандидатите за закупуване на оръжие в САЩ е регистрирала над 2 млн. молби през ноември и над 2.7 млн. през декември, информира Gateway Pundit.

Данните показват, че броят на молбите за проверки е рекорден и в двата месеца и отразяват ръста в продажбите на огнестрелни оръжия в САЩ след масовите стрелби в Аурора, Колорадо и Нютаун, Кънектикът и около последвалите дискусии за по-строгия контрол при продажбата на оръжия.

Въпреки че от Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ заявяват, че съотношението на молбите за проверка и продажбите на оръжие не е едно към едно от Коалицията за спиране на насилието отбелязват, че настоящият закон изисква проверка на съдебното минало само за оръжия продавани през лицензирани дилъри (които съставляват 60% от всички продажби на оръжия в САЩ).

Така че дори и броят на американците, които твърдят, че искат по-строги закони за продажбата на оръжие в момента да е най-висок от 12 години насам, фактът, че броят на молбите и продажбите на муниции скачат, също не може да бъде пренебрегнат.