Най-висок процент раждания за изминалия 10-годишен период е отчетен в Тайван през 2012 г. Това е Годината на Дракона, според китайския календар, смятана за благоприятна за раждането на дете, предадоха местни медии.

Правителствени данни показват, че общо 234 599 бебета са се появили в страната през миналата година, увеличавайки процента на раждаемост до 1.27. За сравнение - през 2010 г., той е бил 0.89 - най-ниският в целия свят.

Според китайската традиция, родените в Година на Дракона - символ на някогашните императори, ще бъдат успешни и състоятелни, посочва bTV.

През изминалите две десетилетия Тайван се сблъска с демографски проблеми като ниска раждаемост и бързо застаряващо население. Причината е, че във време на повишени разходи за живот все повече жени се стремят към кариера и отлагат майчинството.

Местното правителство прибягна до различни мерки, за да стимулира брака и раждаемостта - организирани "сватовнически" екскурзии, субсидии за детски грижи, достъп до лечение на безплодие, парични бонуси за раждане.

Очаква се през 2013 г. - Годината на Змията, процентът на раждаемост леко да се понижи. Според китайския хороскоп, годината не е толкова лоша за раждане на дете, тъй като змиите се възприемат като "малки дракони".