Около 5 години след началото на световната финансова криза ситуацията с рекордите в областта на имотите в Ню Йорк започна да става много динамична.

В средата на 2012 г. хазартният бос Стив Вин плати 70 млн. долара за двуетажен апартамент в сграда близо до хотел Ritz-Carlton. Малко по-късно руски милионер купи на дъщеря си апартамент за 88 млн. долара.

Рекордът беше счупен към края на 2012 г., когато срещу 95 млн. долара бе продаден апартамент във все още недовършената сграда “Уан 57”, разположена пред Сентръл парк. Жилището, простиращо се на общо 1022 квадратни метра, ще има уникална гледка към най-големите забележителности на Ню Йорк.

Само че ценовият рекорд трая съвсем кратко. Малко след началото на 2013 г. бе продаден мезонет, разположен на върха на все още строящия се небостъргач “432 парк”. Това ще е единственото жилище на рекордната височина от 426 метра и струва 105 млн. долара.

Това е възможно най-високата цена, поне засега, в Манхатън, който по принцип е най-скъпият жилищен район на САЩ, а може би и на света. При това става въпрос за сграда, която ще бъде довършена през 2015 г., посочва вестник "Труд"

С построяването на “Уан 57” и “432 парк” много анализатори вече виждат край на кризата на имотния пазар. Апартаментите в двете сгради, чиято средна цена се движи между 35 млн. и 60 млн. евро, се купуват от широк спектър от богаташи от различни държави - китайци, руснаци, британци, нигериец и др.

Мнозина смятат, че те са водени преди всичко от желание да спасят капиталите си от непредвидимите икономически условия в собствените им страни.

“Уан 57”, чийто груб строеж вече е завършен, е уникална сграда в много отношения. Президентът на фирмата инвеститор Гари Барнет започва сградата още през 2007 г. и когато кризата настъпва, му се налага да убеждава партньорите си да не се отказват.

Сега той обяснява упорството си не с някаква хипотетична вяра в пазара, а с това, че строителната площадка вече била открита. А самият той е чакал 15 години за правото да построи толкова висока сграда на такова място.

“Уан 57” е разположена централно срещу продълговатата страна на Сентръл парк, който от голямата височина изглежда като зелен килим, специално проснат там за обитателите на небостъргача. В ясни дни се вижда целият Бронкс.

От другата страна живеещите там могат да се наслаждават на Атлантическия океан, Емпайър стейт билдинг, Статуята на свободата и дори светлините на “Таймс Скуеър”.

Първоначално Барнет заявил, че иска да строи сграда с обща площ от 27 870 кв. метра. “Изобщо не мислех за гледката, но след като се натрупаха толкова много елементи, пазарът премина на друго ниво. И гледките към парковете станаха толкова важно нещо, че проектът сам се оформи като такъв”, казва той.

Откакто продажбата на апартаментите започна през ноември 2011 г., фирмата на Барнет е подписала договори на стойност над 1 млрд. долара. Малко по малко 50 от всичките 92 апартамента вече са продадени.