През май 2012 аквапаркът Splashin' Safari в Индиана (САЩ) откри най-дългата водна пързалка в света – с жълта гумена лодка се минава разстояние от 537 метра.

На тази пързалка не се спускате само надолу, ами се връщате нагоре и отново се спускате.

Спускането трае около три минути.

За да не ви доскучее, има части, в които се спускате на пълен мрак. Входът за аквапарка е 30 евро за възрастни и 27 за деца.

Предишната най-дълга водна пързалка в света също се намира в този аквапарк и е с 13 метра по-къса от новата.

Откритият парк Area47 в Отцтал (Германия) се разпростира на 20 000 квадратни метра и примамва с езеро, гмуркане, водни трамплини и вълнуващи пързалки.

Комбинираната с кула за гмуркане водна пързалка е новост. Смелчаците скачат в езерото, а за останалите, не толкова смели, са на разположение още шест различни водни пързалки.

Една от пързалките е почти вертикална и е само за смелчаги, тъй като е най-стръмната в Европа.

Има и водна пързалка за сноубордисти, фрийстайл скиори и ВМХ-фенове. Входът за възрастни струва 18 евро, а за деца - 10.

В Тенерифе се намира най-големият аквапарк в Европа: той обхваща невероятните 185 000 квадратни метра! Името му е Siam Park и предлага многобройни забележителности и атракции.

Освен пързалки, там се намира и басейн с вълни високи до три метра - световен рекорд!

Невероятна тръпка обещава Tower of Power, по която се спускате 28 метра почти право надолу! Входът за възрастни е 32 евро, а за деца - 21.

Към Walt Disney Resort в Орландо (Флорида) принадлежи и аквапаркът Blizzard Beach.

Акцент и само за хора със здрави нерви е пързалката Summit Plummit, достигаща скорост до 88 км/ч, което я прави най-бързата в света. Възрастните се таксуват по 60 евро на ден, а децата - 55.

Аквапаркът Typhoon Lagoon също се намира в Орландо и е тропически рай с красиви плажове и басейн с най-големите вълни в света.

"Crush 'n' Gusher" е абсолютна новост: спускане по заснежен склон! Еднодневен билет струва 60 евро за възрастни и 55 за деца.

Ако сте в Испания и Средиземно море не ви е достатъчно, отидете в аквапарка Aquàtic в Коста Брава. 18 водни атракции са на разположение, включително пързалката "Анаконда".

Пързалката "Black Hole" не е за хора със слаби сърца, тъй като пътуването преминава през една тъмна тръба! Входът за възрастни е 24 евро, а за деца - 19.

Басейни и други уелнес възможности предлага Les Thermes в Люксембург. Има и басейн с вълни, голяма водна пързалка, както и стръмна пързалка с много бърза скорост.

Специалната тръпка струва 10 евро за възрастни и седем за деца.

Стръмната пързалка "Bermudas" в аквапарка в Литва обещава мрак и светлинни и звукови ефекти, а на снимката виждате лицето на един от изненаданите хора.

Пързалката "Whirlpool" има доста изненадващ край. Входът за възрастни е 22 евро, а за деца - 16.50.

Аквапаркът Wild Wadi в Дубай се разпростира върху 49 000 квадратни метра и има повече от двадесет различни водни пързалки.

Най-голямото предизвикателство е тази почти вертикална пързалка "Jumeirah Sceirah". Тя достига скорост до 80 км/ч! Входът за възрастни е 39 евро, а за деца - 32.

Aqualandia се намира близо до Венеция. Паркът е голям почти 80 000 квадратни метра.

"Spacemaker" е oсновната атракция на парка. Тя е най-високата пързалка в света (42 метра). Входът за възрастни е 27 евро, а за деца - 23.

В Алгарве (Португалия) също има аквапарк: Aqualand Algarve предлага различни пързалки, коя от коя по-вълнуващи.

"Banzai Boggan" е висока 23 метра. Бихте ли се осмелили?

Петте пързалки "Анаконда" са като тирбушони. Входът е 20 евро на ден за възрастни и 16 за деца.