Осемдесет и две годишният Хуан-Мигел Вияр Мир, който е бивш финансов министър на Испания, гради без много шум от десетилетия инженерна и стрителна империя.

Състоянието му в момента се оценява най-малка на 1 млрд. долара, според проучване, което от сп. Forbes са приключили наскоро .

Вияр Мир и неговите деца контролират Obrascón Huarte Lain S.A. (OHL), строителна компания, чиито акции се търгуват на борсата в Мадрид. OHL развива впечатляваща дейност. Тя строи платени пътища, жп линии, пристанища и летища, както и жилищни имоти в 34 държави на седем континента.

Приходите й за 2011 г. възлизат на 6.5 млрд. долара. По-сериозните й прокти са жп линията, свързваща Мека с Медина в Саудитска Арабия и подводния железопътен тунел под Босфора Мармарай.

OHL е само част от империята на Вияр Мир. Неговата непублична компания Grupo Villar Mir е най-големият независим производител на електричество от ВЕЦ в Испания, водещият световен производител на силициев метал, голям производител на изкуствени торове и строителен предприемач с проекти на средиземноморското крайбрежие, във Флорида и в Тексас.

Grupo Villar Mir има също така малки подразделения, които произвеждат бетон; търгуват с дизелово гориво и продават детски дрехи.