Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите със седалище в Република България за периода януари - ноември 2012 г., възлиза на 1.399 млрд. лв., става ясно от данни на Комисията за финансов надзор.

Спадът на премийния приход на годишна база се изчислява на 1.2 % при спад от 0.9 % в края на ноември 2011 г.

Към края на ноември 2012 г. дружествата по общо застраховане реализират брутен премиен приход в размер на 1.168 млрд. лв. (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност). На годишна база се отчита спад от 2.5 % (спад от 1.3 % година по-рано).

В края на отчетния период пазарният дял на първите три, пет и десет компании, извършващи дейност по общо застраховане, нараства в сравнение със същия период на 2011 г.

Автомобилните застраховки („ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”) заемат относителен дял от 70.6 % в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане. На годишна база се отчита спад на общия премиен приход по тези видове застраховки от 3.9 % при спад от 1.8 % към края на ноември 2011 г.

Имуществените застраховки („Пожар и природни бедства” и „Други щети на имущество”) заемат дял от 18.8 % от премийния приход, реализиран в сектора. На годишна база се отчита спад от 0.2 % на общия премиен приход по имуществените застраховки при спад от 1.0 % към края на ноември 2011 г.