100 български инженери ще разработват иновациите на една от най-големите компании за климатици за автомобили - германската Behr-Hella Thermocontrol. Компанията избра преди няколко месеца България не само за производството на своята продукция. Тя ще разкрие у нас и развойно звено за нови технологични разработки, съобщава в. Стандарт.

"Това прави инвестицията изключително ценна, защото така български висококвалифицирани специалисти ще се занимават с висшия пилотаж в проектирането", коментираха от Българската агенция за инвестиции. За шанса, който се открива пред българските специалисти, говори фактът, че Behr-Hella е единственият производител на климатични системи за бутикови марки като Bugatti, Lamborghini и Bentley.

Компанията още не е обявила официално къде ще е заводът й - в София или в Пловдив. Плановете са да е построен до края на годината и в него да работят над 500 души. Ще се търсят както хора с технически специалности, така и нискоквалифицирана работна ръка, която ще премине през специално обучение.

Идването на Behr-Hella в България бе обявено преди няколко месеца и представителството й у нас вече е залято от кандидатури за работа.

До Плевен пък ще се строи завод за електрокомпоненти за коли с над 1000 работници. Компанията все още не е афиширала официално проекта си, но е една от големите в този бизнес в Европа, казаха от БАИ. За региона на Плевен, където безработицата е много висока, инвеститорът се чака с голямо нетърпение. Строителството на завода, планирано да започне до средата на годината, също ще ангажира голям брой работници.

България става все по-търсена като производствена база на автомобилната индустрия. Страната ни се оглежда от няколко компании, които произвеждат електрокомпоненти за коли, и очакваме тази година те да обявят решението си, казаха от агенцията. Компаниите са от Европа, Япония, Корея и Китай. Южноафриканската ALC, която през лятото на м.г. откри завод за кожена тапицерия за автомобили в с. Мусачево край София и нае 600 работници, тази година ще разширява производството си. Компанията, основен производител за BMW, е спечелила голям проект на марката Mini Cooper и ще строи втори завод близо до Ихтиман, в който да работят още 400 души.

Германската фирма Festo, която произвежда сензори в София, обяви планове за удвояване на капацитета си. За компанията вече работят 200 души, като тази година се очаква да нараснат с още толкова. Нови работници ще наеме и Grammer, която до Ботевград произвежда седалки за коли. Там вече работят 650 души