Няма да е необходимо Гърция да взема допълнителни мерки, ако реформите, за които бе взето решение в рамките на спасителния план, бъдат приложени.

Това заявява генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю, публикувано във в. "Катимерини". Гърция навлиза в шестата по ред година на рецесия и се нуждае от помощта на МВФ и на Евросъюза, за да не фалира.

От 2010 г. ЕС и МВФ отпуснаха 240 млрд. евро финансова помощ за Атина, като фондът деблокира миналата седмица нов транш от 3.2 млрд.евро в рамките на сегашната си програма.

Гърция държи своето бъдеще в ръцете си. Задачата на страната е да успее, отбелязва Лагард. И добавя, че поддържа добри работни отношения с премиера Андонис Самарас и с финансовия министър Янис Стурнарас.

Според експерта за Гърция в МВФ Поул Томсен, страната няма да може да се справи с дълга си без нови "преки трансфери" на пари в гръцкия бюджет от Европейския съюз, който пое ангажимент в този смисъл през декември.

Виждаме, че има отклонение спрямо целите, които трябва да се постигнат от Гърция, и европейците трябва да го запълнят, добави Томсен.