4.2 млн. долара за оригиналния батмобил от култовия телевизионен сериал от 60-те години. Толкова плати на търг в американския щат Аризона почитател на Батман и на помощника му Робин, за да получи невероятното возило.

Към тази сума обаче щастливецът трябва да внесе и такса в размер на около 400 000 долара. Така общата сума, за която е продаден батмобилът, надхвърля 4.6 млн. долара.

Батмобилът се появява в телевизионния сериал за тайнствения супергерой в края на 60-те години. В главните роли тогава влизат Адам Уест и Бърт Уорд.

Новият притежател на култовия автомобил е Рик Шампейн от Финикс, собственик на фирма за логистика, съобщи БНТ.

56-годишният американец призна, че е дошъл на търга с твърдото намерение да се сдобие с уникалното возило. Организаторите на аукциона, от своя страна заявиха, че батмобилът на Джордж Барис от 1966 г. е най-разпознаваемата и популярна кола в развлекателната индустрия.

Батмобилът е създаден на базата на Lincoln Futura от 1955 г. - концептуален модел, изработен в Италия по поръчка на Ford. Знакът на Батман е поставен на всяка врата, има стилизирани крила и различни фантастични устройства, като двойни задни парашути за взимане на остри завои.

През 1965 г. колата е купена за 1 долар от известния по това време майстор на тунинга Джордж Барис. Той има на разположение 15 дни и 15 000 долара, за да преобрази автомобила за сериала.

Колата става негова собственост за следващите повече от 45 години. 87-годишният днес Барис разказва, че след снимките на филма батмобилът е бил представян на изложения из цялата страна и е бил съхраняван в частен автосалон в Калифорния.