Европейските акции се насочиха за тест на двугодишния си връх, след като немските облигации поевтиняха днес, а опитите за намиране на политическо решение за дълговия таван в САЩ доведоха до повишаване на апетита към риск. В същото време инвеститорите оставяха на заден план „сигурните активи“.

Лидерите на републиканската партия заявиха в края на миналата седмица, че ще се опитат да прекарат тримесечно удължаване на срока за одобряване на държавния дълг, което да даде време за намиране на решение на дълговия таван.

Европейските акции бяха подкрепени от новината, че не е имало конкретен отговор на направеното предложение, което повиши спекулациите за намиране на решение на проблема.

След повишение от сутринта индексите върнаха част от спечеленото и този, следящ представянето на най-големите 300 компании, е с минимално повишение от 0.1%.

Днес щатските пазари са затворени, което най-вероятно ще продължи да оказва въздействие в посока на ниска ликвидност и минимални изменения за индексите.

„Налице е известен оптимизъм, идващ от САЩ“, коментира Тоби Грей, ръководител на дълърското звено на Tavira Securities в Монако, цитиран от Bloomberg.

Той също така добави, че фондовите пазари са показали устойчивост на несигурната икономическа среда и много инвеститори са в настроение на „купувай при спадове“ в моменти на спад на европейските индекси.

Поевтиняването на йената доведе до това гуверньор на руската централна банка да предупреди за нова вълна от „валутни войни“ в средносрочен план и провеждането на ултрастимулираща монетарна политика.