Британският ежедневник Guardian отправи директни обвинения към Ватикана, че голямата империя от недвижимо имущество, която притежава Римокатолическата църква, е била закупена с пари, дарени от покойния италиански диктатор Бенито Мусолини.

Guardian обръща особено внимание на факта, че някои от най-скъпите парцели са в централната част на Лондон – като седалището на магазина за луксозни бижута Bulgari на „Ню Бонд Стрийт” или централата на инвестиционната банка Altium Capital на ъгъла на площада „Ст. Джеймс”.

Журналисти от вестника са направили историческо проучване, с което доказват, че благодарение на задкулисна офшорна структура, международният капитал на църквата в недвижимо имущество през годините е достигнал над 500 млн. британски лири.

За тази инвестиция са използвани средствата, които диктаторът Мусолини дарява на Ватикана през 1929 г. в замяна на признаването на нацисткия режим от Светия престол, съобщи bTV.

Разследването на Guardian твърди, че основен посредник в сделките за покупка на недвижимо имущество във Великобритания е компания, която държи правата и на други сгради в Лондон и Ковънтри.

Посредством подобни посредници Ватикана е инвестирал парите от Мусолини в жилищни сгради в Париж и различни швейцарски градове.

В материала се обръща внимание на различните машинации, използвани от банкери-католици, за да прикриват произхода на средствата през годините преди, по време и след Втората световна война.

„Инвестициите на Мусолини във Великобритания, заедно с останалите европейски финансови и търговски холдинги, в момента се управляват от т. нар. „търговски банкер на папата” - Паоло Менини, който се явява ръководител на специално звено, което управлява наследството на Светия престол.

Съгласно доклад на Съвета на Европа от миналата година, наличните средства на контролираното от Менини специално звено възлизат на 680 млн. евро (570 млн. британски лири)”, пише още Guardian.

В заключение вестникът изтъква, че официалният представител на Ватикана в Лондон архиепископ Антонио Менини е отказал да коментира публикацията.