Полицията търси собственици на месопреработвателната компания "Меком"-Силистра, за да спаси от екологичен взрив града. Униформените започнали да издирват някой от шефовете, който да спре изтичането на амоняк от завода.

Никой обаче не знае кой точно е управителят на завода, твърдят запознати, цитирани от вестник "Стандарт". Издирването на собственик на "Меком" се наложи, след като стана ясно, че хладилната инсталация в предприятието, пълна с амоняк, цъка като часовников механизъм в изоставената фабрика за месо.

При повишаване на температурата опасният газ може да увеличи обема си и да спука тръбите. Това ще доведе до обгазяване на Силистра, категорични са експертите.

Междуведомствената комисия, извършила инспекцията, е установила, че инсталациите в хладилните складове корозират, има течове на амоняк, а задължителната годишна проверка не е извършена. В резервоарите има поне 5 тона амоняк, коитщо действат под налягане.

Още 25 тона от опасното вещество са складирани върху индустриалната площадка. В момента заводът "Меком" е спрял работа. Един единствен служител на длъжност машинен оператор "замразени меса" пази празните халета. Той обаче не може да вземе сам решението за спиране на хладилната инсталация.