В класацията са включени 47 европейски града. София и Букурещ побеждават по почти всички показатели. Излиза, че един турист може да изкара в София цял ден с околко 40 лева, в това число и да нощува в хотел.

Около 20 лева отиват за престой в столичен хостел, 2 лева за транспорт, 3 лева за сандвич и 5 лева за развлечения. Така приблизително изглежда сметката на един чуждестранен гост в София.

Потвърждават го туристите, дошли чак от другия край на света. Мелани дори не може да сравни цените тук с тези в Канада, откъдето идва, съобщи bTV.

„Определено първоначалната ми реакция беше: "Уау, колко е евтино!". Бях в Норвегия миналото лято и това бяше може би най-скъпото пътуване, което някога съм предприемала. Предполагам, че зависи какво точно правиш. Вчера тук храната ми струваше три долара, после отидохме на по бира...определено ми се стори доста евтино”, обясни Мелани.

Всеки чужденец може да плати 5 лева за вход в дискотека, където питиетата са в пъти по- евтини от повечето европейски градове. В проучането като недостатък е посочено, че в България трудно може да се придвижиш от един голям град до друг със самолет.

За сравнение, самолетният билет от София до Варна струва колкото билетът от Виена до нашата столица.

„Не обичам да казвам, че сме най-евтината дестинация, но със сигурност България и София предлагат едно качество за парите, които дават туристите. Те казват, че получават една добра стойност за парите си тук”, обясни Бойко Благоев от Sofia free tour.

И за българския турист, и за хората от цяла Европа излиза най-скъпо в Лондон, Стокхолм и Осло.