Добивът на царевица в Китай миналата година за първи път е надминал добива на ориз, на фона на увеличената консумация на месо и млечни продукти, предаде ДПА.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Съвета по зърното на САЩ, производството на царевица в Китай миналата година е достигнало 208-209 млн. тона, а производството на ориз възлиза на 200-206 млн. тона.

Организацията обяснява промяната с факта, че все повече китайски потребители увеличават консумацията на месо и млечни продукти, което води до по-силно търсене на фураж, съобщи bTV.

През последните 20 години консумацията на пилешко месо в Китай се е увеличила с 300%, на свинско - с 85%, а на говеждо - със 155%, по данни на Съвета по зърното на САЩ.

Анализаторите са разделени по въпроса дали китайският апетит за ориз нараства или намалява, се посочва в доклада на ФАО.

"Някои са убедени, че потребителите търсят все по-малко ориз, докато според други вкусовете просто се пренасочват към по-висококачествен ориз," се отбелязва още в доклада.