Непубликувана снимка за пресата на принцеса Даяна, загатваща за роман, притежание на таблоид в Лондон бе продадена в САЩ от аукционната къща Амхърст /Auctions of Amherst/. Снимката преди години е била преценена като твърде смущаваща за публикуване.

Черно-бялата снимка с размер 20 на 25 см. е била заснета в началото на 80-те години на XX век. Принцесата, може би в планинска хижа, се усмихва към обектива, докато е седнала удобно в скута на млад мъж на същата възраст, който чете книга.

На преден план може да се види бутилка уиски, но по-странни са думите "Не публикувайте", написани на бялото поле отстрани.

Снимката е с дата 26 февруари 1981 г., два дни след като Бъкингамският дворец обявява сватбата на принц Чарлз с тогавашната лейди Даяна Спенсър.

Изображението не е шокиращо, но със сигурност решението да не се публикува е заради времето – веднага след официалното обявяване на брака на бъдещата първа принцеса в компанията на друг млад мъж, различен от принц Чарлз.

Аукционната къща уточнява, че снимката е била в частните фондове Керън /Caren Archive/,който преди седем години придобива снимките на английското издание Дейли Мирър /The Daily Mirror/.

Британските медии разпознаха мъжа от снимката като Адам Ръсел, потомък на някогашния премиер Стенли Болдуин, уточнява аукционната къща, която не съобщава името на купувача на снимката.

Според експертите такъв тип снимка не би трябвало да струва повече от хиляда долара, но думите "Не е за публикуване" увеличават многократно цената й .

Принцесата, която приживе стана популярна по цял свят, се превърна в легенда и след смъртта си. Тя загина при катастрофа в парижки тунел, година след развода си с Чарлз. Тогава Даяна беше на 36 години.