Днес се провежда първият национален референдум в демократичната история на страната ни. Въпросът, на който ще трябва да отговорят избирателите, е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Гласуването започна в 6.00 часа, като изборният ден трябва да приключи в 19.00 часа.

Референдумът ще бъде валиден, ако своя глас дадат 4 225 124 граждани - толкова, колкото са участвалите в последните избори за Народно събрание.

Гласуването се извършва с бяла бюлетина, която съдържа въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" и възможните отговори са "да" и "не".

За да даде своя глас, гласоподавателят трябва да изпише знак "Х" със синя химикалка в квадратчето с избрания отговор. Бюлетината се поставя в плик, затваря се добре и се пуска в урната.

За невалидни ще се считат бюлетини, при които знакът "Х" не е изписан с химика със син цвят; ако бюлетината е зачертана изцяло или не е зачертан отговор (празна бюлетина), или са зачертани и двата отговора.

Бюлетината е невалидна, също и ако в плика има поставени други предмети, освен нея, или върху нея има отбелязани други знаци или символи, както и ако е намерена в урната без плик.