Цената на земеделската земя на дребно ще се задържи около текущите си нива, но на места дори може да падне. Това мнение изказа пред Profit.bg Радослав Манолов, зам. - председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) и изп. директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

„Цената на пакетите през настоящата година ще бъде с долна граница от 1000 лв./дка", сподели Манолов. Той уточни, че тук става въпрос за сделки от минимум 200-300 дка в едно землище.

Според него, в последните години земята в Южна България е доста пренебрегната. „Пловдив също беше доста пренебрегнат, защото преди години исканата цена там бе 500 лв./дка, когато средната цена бе 150 лв./дка.

Днес отново цената в Пловдивско е около тези нива, сподели Манолов.

Ако говорим за райони, където има много дребни парцели, не вярвам да има някакъв бум в цените, по-скоро ще са надолу. Ако някой е успял да направи пакет, то цената ще е доста по-висока. Всичко зависи от конкретния район, поясни зам. - председателят на асоциацията.

„Факт за България е, че у нас липсва преработвателна промишленост. Ние изнасяме евтино продукцията си и не я преработваме, не я даваме като краен продукт. Това е и причината голяма част от консумираните продукти у нас да са от Гърция, Полша, Холандия, Чехия, Турция и др.

Няма ясна държавна политика. Ако имаше такава, набързо щеше да се разрешат проблемите със законодателството, с раздробяването. Това може да се спре, като стартират комасационни проекти“, завърши той.

Припомняме, че пред уикенда от БАСЗЗ информираха за стартирали нови 15 комасационни проекта с обща площ от 71 128 дка. Проектите целят минимум 20% уедряване на средния размер на отделните имоти.

Четири от проектите се намират в област Велико Търново (Стрелец, Асеново, Стражица и Сухиндол), три в Ловеч (Горско Сливово, Радювене и Угърчин), два в Ловеч (Долно Ябълково и Факия), Плевен (Лентово и Николаево), Ямбол (Жребино и Лалково) и по един в Русе (Горно Абланово) и Шумен (Марково).

Пред завършване са и други пет комасационни проекта, започнати през 2012 г., за общо 29 336 дка. Те се намират в землищата на Друмево (Шумен), Момина Църква (Бургас), Раздел (Ямбол), Смядово (Шумен) и Студена (Хасково).

„Така асоциацията ще е спомогнала за комасацията на около 100 хил. дка“, заяви Радослав Манолов. След комасация цената на земята скача с около 4 пъти, допълни още той.