Платното "Легенда за Сузана и мъдреците" на италианския художник Помпео Джироламо Батони беше продадено на търг в Ню Йорк за 11.4 млн. долара.

Неизвестният купувач платил на търга, организиран от аукционната къща Sotheby's, рекордна за майстора от епохата рококо и неокласицизъм сума. В Sotheby's са очаквали за еротично закачливата картина между 6 и 9 млн. щатски долара.

"Сузана и мъдреците" е нарисувана от Батони през 1751 г. за граф Ернст Гуидо фон Харах, един от най-авторитетните колекционери от това време, съобщи БГНЕС.

Творчеството на Батони се свързва с художествения живот в Рим, където всепризнатият в края на дните си маестро прекарва близо половин век. Около 1740 г. пристигналият от градчето Лука художник вече заема завидно място с откритата собствена школа, в която обучава много ученици.

Работилницата му се превръща в една от градските забележителности, към която се стремят представители на европейската аристокрация, както и художници, получили професионалната си школовка в Рим.

Творба на художника дори бе заета на Китай през 2010 г., когато картинната галерия на старите майстори изпрати в азиатската страна "Изкуствата". Тогава пред платното се снима лично тогавашният вицепрезидент на Китай Си Дзинпин (сега лидер на страната).

Според кореспондента на ИТАР-ТАСС в Ню Йорк, още един от лотовете в търга заслужа специално внимание. Това е иконата "Благословията на Христос" на известния фламандски живописец от XV век Ханс Мемлинг. Вместо за очакваните 1 - 1.5 млн. долара, творбата е продадена за 4.1 млн.