През януари Anglo American Platinum, която е най-големият производител на платина, обяви, че ще преустанови дейността си в четири мини в Южна Африка, намалявайки годишния си добив с 400 000 тройунции, или 7% от световния добив. След тази новина цената на платината нарасна до 1 704 за тройунция, преди да се понижи до 1 674 долара.

"Оптимистично настроен съм по отношение на платината. Смятам, че цената без проблеми ще доближи и надхвърли 2 000 долара, както и тази на златото, но мисля, че при платината ще стане по-бързо," заявява Шон Хаймън, редактор на месечното издание Ultimate Wealth Report, пред CNBC.

Хайман очаква цената на платината да достигне 2 000 долара за тройунция, или с около 20% над настоящите й нива, в следващите 6 до 9 месеца. Металът за последно бе на това ниво през юли 2008 г.

Юджен Уайнбър от Commerzbank също смята, че цената на платината първа ще достигне 2 000, като изтъква, че проблемите с добива в Южна Африка все още не са напълно калкулирани в цената и че очаква затварянето на още мини.

С нарастването на производството на автомобили на фона на ръста на световната икономика, търсенето на платина също ще расте, което ще покачва цената на метала.

"Световната икономика се възстановява, а особено с подобряването на състоянието на китайската икономика търсенето на автомобили ще се нарасне, което ще увеличи търсенето на тези метали още повече," казва Хаймън.

Възстановяването на продажбите на автомобили в САЩ, която е вторият най-голям пазар в света, се очаква да продължи през тази година. Регистрациите на нови автомобили се очаква да нараснат с 900 000 до 15.3 млн. през 2013 г.

Анализатори от Capital Economics обаче не са съгласни с прогнозите, че платината ще задържи цена над 1 700 долара за тройунция, изтъквайки като причина слабото търсене в Европа, където е вторият най-голям пазар за метала.

Според тях, ако платината успее да задържи цена от около 1 700 долара, това ще предотврати по-нататъшни намалявания на производството през тази година, което от своя страна ще ограничи по-нататъшно нарастване в цената.

По отношение на златото Уайнбър смята, че нарастването в цената на метала засега е "отложено", но не и "забравено."

Златото изпиташе затруднения с преминаването на ключовото ниво на съпротива от 1 800 долара през последната година, като се доближи до него само през октомври, достигайки ниво от 1 794 долара.

"В момента търсенето на убежища за парите не е особено високо, а инфлацията не представлява голяма опасност," казва Уайнбър, добавяйки, че спекулативният интерес към ценния метал също е намалял.

Нарастването на инфлационния натиск през втората половина на годината обаче ще окаже подкрепа на цената златото, която може да стигне 2 000 през четвъртото тримесечие на 2013 г. или в началото на 2014 г., смята той.