Германските градове негодуват заради имигрантите, които се стичат в страната от България и Румъния, пише германският вестник „Зюддойче цайтунг”.Асоциацията на германските градове заявява, че „социалното равновесие и социалната свобода” са накърнени.

Засегнати са градове като Берлин, Дортмунд и Мюнхен. В някои райони българските и румънските имигранти са станали четири пъти повече на брой от 2006г.

Тези имигранти често са хора в „несигурно” положение и зле образовани. От тях голяма част са роми, което според Асоциацията на германските градове, също е особено проблемно.

Междувременно бластите в София и Букуреш реагираха срещу антиимигрантските настроения във Великобритания.

„Румънските работници заобикалят ограниченията на британския трудов пазар, като се декларират като самонаети, и Олимпийското село е нямало да бъде построено без тях“, похвали се посланикът на страната в Лондон. Д-р Йон Джинга посочи, че ограниченията във Великобритания, имащи за цел да лимитират броя на работници от Румъния и България, са безполезни, тъй като „винаги е възможно човек да си намери работа”.

Той заяви, че въпреки ограниченията, тези, които са искали да дойдат, вече са го направили, и подчерта, че Олимпийският парк в Лондон не би бил изграден без тях, пише "Дейли телеграф".

Коментарът на посланика на Румъния дойде след изказването на българския външен министър, че Великобритания трябва да бъде благодарна на имигрантите за подсилването на икономиката.