3.6% е безработицата в София през декември 2012 г. В 8 области нейното ниво е по-ниско от средното за страната - 11%.

Това са Габрово, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Перник и Стара Загора. В 20 области обаче безработицата е над средната в страната, като най-висока е във Видин - 22%, Монтана – 20.8 на сто, Враца и Смолян - над 20%.

Задълбочават се разликите между регионите в страната. София, сравнена с Видин, е все едно друг свят, казва Георги Прохаски, шеф на Центъра за икономическо развитие, цитиран от в. 24 часа.

Вчера той представи пред журналисти доклада на центъра за икономиката на България. 1 на сто ръст се очаква за 2012 г. Толкова е и в промишлеността. Слаб растеж на годишна база се очаква в секторите на финансите и застраховането, както и в строителството и недвижимите имоти.

За 2013 г. прогнозата е за 2% ръст. Не се очертават знаци за скорошно по-съществено ускоряване. Растеж ще има във всички сектори, но минимален. Това е знак, че икономиката буксува и все още няма какво да я подтикне към оживление, казва Прохаски.

Появилата се тенденция за увеличаване на крайното протребление се забавя - и на годишна, и на тримесечна база за 2012 г. Ръстът намалява от 5.3 на 3.2 на сто. Очакванията са крайното потребление да е с ръст от 2 на сто средно за 2012 г.

Прохаски очаква отложеното потребление, или хората да посегнат към спестяванията, които трупат по време на кризата, да се раздвижи през 2014 г. Не може да продължи вечно отказът от пазаруване на жилища и автомобили, казва той. Тази прогноза икономистът свързва и с растежа на икономиката в Европа, очаква оживление от втората половина на тази година и като следствие - и в България.

Инфлацията през 2012 г. е скочила на 4.2 на на сто при 2.8% за 2011 г. С най-голям размер е натрупаната инфлация от малката потребителска кошница, нарастването е 5.8%. Делът на разходите за жилище, вода, енергия, газ е нараснал с 10 на сто, за образование – 6.3 на сто, за транспорт - с 5%, за храни - с 5.4%.