Eврото е на 0.4% от най-ниската си стойност за седмицата спрямо долара.

Единната валута поевтиня спрямо йената от най-високото си ниво от април 2010 година преди пласирането на дълг от страната на Испания и на фона на призиви за оставка на премиера на страната.

Освен това е възможно на срещата на ЕЦБ днес председателят на финансовата институция Марио Драги да изрази опасения от забавянето на икономиката на еврозоната, дори и при запазване на лихвите без промяна, каквито са очакванията на анализаторите.

„Предвид на силата на еврото, Драги най-вероятно ще припомни, че все още икономиката е слаба“, според Кикуко Такеда, главен стратег в Лондон в Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg. “Очаквам еврото да се понижава с умерени темпове в средно- и дългосрочен план“, допълва специалистът.

Еврото поевтиня до 1.3503 по време на азиатската търговия, преди да възстанови част от загубите си и да се търгува при нива от 1.3530 рано тази сутрин.

Единната валута се разменя при нива от 126.50 спрямо йената, след като вчера достигна ниво от 137.71, или най-високото от април 2010 година. Йената поскъпна минимално и спрямо долара и се търгува при нива от 93.50 йени.

Европейската централна банка държи нивото на основната си лихва при 0.75 процента от юли миналата година, като широките очаквания на пазара са банката да не промени този лихвен процент и след днешната си среща.

Испания ще предложи дълг с матуритет 2015, 2018 и 2029 година днес, след като лихвите по 10-годишните облигации се повишиха с 0.24 проценти пункта вчера до 5.45 процента на годишна база.

Според специалисти от Royal Bank of Scotland Plc. поевтиняването на йената може да е изчерпано, предвид спада на националната валута със 7%.

Новозеландската валута поевтиня с 0.7% спрямо йената до 78.04 йени, както и с 0.5% спрямо долара до 83.58 щатски цента, след данни за понижение на заетостта през третото тримесечие на годината.

Австралийският долар поевтиня за втори ден спрямо йената, след данни за съкращаване на 9 800 работни места на пълна заетост през януари, дори и на фона на запазване на процента на безработица без промяна.