Японският финансов министър Таро Асо заяви днес, че йената е поевтиняла с повече от планираното по време на спада си от 78 йени за долар до 90 йени за долар преди няколко месеца.

Доларът падна с около 1% спрямо йената след изказването на Асо, тъй като трейъдрите побързаха да ограничат позициите си в полза на по-нататъшно поевтиняване на йената.

От ноември насам йената е поевтиняла с около 16% спрямо долара на фона на очакванията, че новият министър-председател на Япония Шиндзо Абе ще налага мерки за отслабване на валутата.

Днешният коментар на финансовия министър показва, че японското правителство до известна степен е изненадано колко бързо тези очаквания от страна на трейдърите са се превърнали в поевтиняване на валутата.

"Изглежда, че мерките прилагани от правителството са подхранили очакванията и йената поевтиня, повече отколкото очаквахме при спад от 78 до 90 йени за долар," заяви Асо, цитиран от Reuters.

Наскоро Асо реагира остро на критиките, че Япония нарочно се опитва да обезцени валутата си с облекчаване на монетарната политика, така че днешните му коментари може да породят известно объркване по отношение на валутната политика на страната.

Доларът поевтинява с над 1% спрямо йената днес до около 92.50 йени за долара. Щатската валута достигна близо 3-годишен връх от 94.075 спрямо йената по-рано тази седмица.