Тези, които искат да изядат своя Big Mac в ресторантните на McDonald's, по-добре да отидат до тоалетната, вместо да седят на масите, твърди норвежка телевизия. Телевизия TV2 проверила пет ресторанта на веригата за бързо хранене в Осло и стигнала до нелицеприятния извод, че бактериите по масите превишават в пъти допустимите количества и са повече дори и от тези, измерени в тоалетните.

Гъмжилото от бактерии се дължи на липсата на ефективни процедури за почистване според Лена Фуруберг, експерт по въпросите на здравеопазването в Норвежкия институт по технологии, която участва в предаването на TV2 за защита на потребителите "TV 2 hjelper deg" (TV2 ви помага ), излъчено в четвъртък вечер.

„Изглежда, че те използват само гъба, и така само пренасят бактериите от маса на маса“, заяви тя.

Измерванията, извършени от биолуминесценция, обаче, не се хвърлят светлина върху естеството на бактериите и потенциалната им опасност. Нещо повече, те се отнасят само до McDonald's без сравнение с други ресторанти.

Говорител на веригата в Норвегия Маргарет Бруслето заяви, че е изненадана от резултатите от проучването. След тези разкрития, McDonald's обяви, че ще ускори изпълнението на нова програма за почистване в ресторантите.

Впрочем „do“, както често се произнася съкращението на веригата (McDo) на Запад, означава точно тоалетна на норвежки.