Френското правителство ще се събере тази вечер на кризисна среща с представители на месопреработвателната промишленост заради скандала с конското месо, който вече засяга 16 държави от ЕС, съобщиха Би Би Си и АФП.

Скандалът за продажбата в търговската мрежа на конско месо, предлагано като говеждо, започна във Великобритания, но бързо се прехвърли във Франция, достигна до обвинения към румънски производители и подозрения за престъпна мрежа с участието на полската и италианската мафия.

На кризисната среща довечера ще бъде обсъдено проследяването на месата и гаранциите, че всички спорни стоки ще бъдат изтеглени от търговската мрежа.

Почти всички основни търговски вериги във Франция вчера изтегляха продукти с британската марка Findus или на други дистрибутори. Findus, която произвежда и търгува със замразени продукти, откри, че от 18-те й продукта "лазаня с говеждо месо", 11 съдържат от 60 до 100 процента конско месо.

Скандалът вече засегна Великобритания, Франция, Швеция, Ирландия и Румъния, но се счита, че може да има конско месо в храни, които се продават в още 11 страни от ЕС.

Произходът на месото е от Румъния. Въпросът ще бъде обсъден от еврокомисаря по земеделието, който ще се срещне с румънския външен министър.