Mного несемейни китайски жени използват услугите на "съпруг под наем", твърди El Mundo. Задължението на наетия е няколко часа да играе ролята на съпруг пред техните родители и близки. Търсенето е особено голямо в дните, когато китайците празнуват Нова година и по традиция се ходи на гости при роднините.

Защо китайките харчат зо псевдомъже? Например защото самотните жени са принудени да отговарят на въпроси като „Срещна ли някого? Кога ще се жениш?“.

Китайският интернет гъмжи от предложения за „съпруг под наем“, а хиляди агенции за запознанства побързаха да включат и такава услуга.

Млад мъж, който се представя под името Хокан в интернет, увери вестника, че през последните 6 седмици е имал 17 ангажимента в ролята на съпруг. „Той прави всичко, което се очаква от идеалния зет- дори прави посещения на гробищата в знак на почит към починалите роднини. Единственото, което не прави, е да спи с клиентките“, обяснява El Mundo.

Цената на услугата за ден е 320 долара (2 000 юана). По-евтино излиза наемането на съпруг за конкретна дейност- обиколка по магазините, среща с родителите. Например отиване на кино струва 30 юана, макар че тарифата за филм на ужасите е двойна.

Ако клиентката има нужда от целувки и прегръдки, цената започва от 50 юана.

Една интересна подробност: родителите на булката изпитват потенциалните им съпрузи по време на парти, сервирайки им много алкохол. Затова наетите младоженците включват изпитото в сметката на клиентките, в зависимост от силата на алкохола (бирата е по-евтино)."

Феноменът на "платените ухажори" се корени в спецификата на китайската култура: родителите в Китай вярват, че ще станат за посмешище, ако за техните деца до определена възраст не се намери спътник или спътници в живота. В много случаи самите родители търсят за дъщерите си мъже.

32-годишна неомъжена китайка, която оглавява IT компания, казва: "Баща ми не иска да ме види, защото много се срамува oт мен" Тази година тя планира да си намери съпруг: "Аз не искам да разочаровам родителите си."

Наскоро и в България се появи подобно предложение. Цената на час на родните „наети женихи“ е 10 лева. В реклама, плъзнала из Facebook, представител на силния пол освен всякаква къщна мъжка работа е записал, че може да бъде компания на роднински срещи, да осигури охрана, да шофира и т.н.