Пловдив ще заприлича на Кан, след като бъде залесен със средиземноморски палми. Общината под тепетата вече е обявила обществена поръчка за доставка на вечнозелената растителност на стойност 130 000 лева.

Офертите се отварят на 25 февруари, съобщи директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Предприятието иска да закупи осем вида палми по 10 бройки от всеки.

Миналата година под тепетата бяха докарани двайсет дървета от Италия, които бяха посадени около ремонтирания Римски стадион. След като оцеляха, от общината решиха да разкрасят целия град с красивата флора.

Още един субтропичен вид - олеандър, е записан в поръчката. От него са заявени 100 броя. На алеите, които разделят големите булеварди, ще бъдат засадени чайни рози, от които 4000 корена червени, 2000 бели и по 1500 броя жълти и розови.

В поръчката ще бъдат включени и различни дървесни видове - широколистни и иглолистни. Сред тях са чинар, липа, червен дъб, пауловния, шестил, бреза, магнолия, смърч, ела и кедър, съобщи вестник "Стандарт".

Бригадите на "Градини и паркове" вече подготвят местата за засаждане, като идеята е около булевардите и в парковете да се направят фигури от цветя. Още преди началото на пролетта в тях ще бъдат засадени теменужки, а през май - бегонии, петунии и карамфили.

През есента на миналата година Плевен изненадващо се сдоби с 10 палми, които бяха засадени за пристигането на премиера Бойко Борисов. Броени часове след визитата те бяха изкопани и върнати в разсадника. През 2008 г. пък Варна си купи финикови палми за 5 млн. лв. Тогава градът получи 150-те дървета на два транша.

Новият инкасо център на БНБ може да бъде изграден до алея, на която масово заработват жрици на любовта. Това става факт с терена, който Община Пловдив предлага на банката. Той е от 6.5 декара и се намира точно до колелото на "Скобелева майка", където местните проститутки причакват клиенти. В замяна на парцела БНБ ще дари на града за музей сградата в центъра, която е паметник на архитектурата.