Инфлацията може да прави така, че един милион долара вече да не е особено мечтана сума и да не прави особено актуално заглавието „Как да се оженим за милионер?“ в страните от Западния свят. И все пак сумата от 1 милион лева си е мечта за много българи.

Тази ключова сума е психологическа граница във всички страни по света, като, разбира се, е различно трудно и отнема различно дълго време да бъде достигната, коментират от изданието The Economist.

За съжаление, както всички може би се досещат, България е една от страните, където отнема най-много време за достигане на заветната граница, ако се разчита на средния доход на домакинствата от 2010 г.

* Графика: The Economist

Малко над 250 години ще трябва да работят българите, за да могат да достигнат заветния един милион.

Повече от нас ще трябва да работят само в Мексико – над 300 години и в Румъния - близо 350 години.

Когато се вземе предвид покупателната сила на парите, нещата изглеждат малко по-добре и трябва да работим „едва“ 125 години срещу малко над 200 години в Мексико и близо 200 в Румъния.

Най-бързо стават милионери в САЩ, където им трябват малко над 20 години, следвани от Норвегия, Швейцария и Австралия.

Малко преди нас в негативната класация е Турция, където им трябва работен доход от около 240 години, за да достигнат психологическата граница. Там нещата обаче тепърва ще се подобряват по отношение на сроковете, като според прогнози на Credit Suisse, броят на милионерите ще се повиши със 71% до 2017 г.

По отношение на броя на милионерите най-много се очаква да са те в САЩ, където през 2017 г. се очаква да бъдат 17 милиона, следвани от Европа с 15 милиона милионери.

С най-голям процент пък се очаква да се повишат милионерите в Бразилия – с цели 119%.

Състоянието на много милионери по света е намаляло през миналата година, докато милиардерите са се справили много добре, използвайки сериозните си екипи за управление на активи, за да се възползват от икономическата и пазарната ситуация, която засегна по-малко богатите.

Броят на хората, които разполагат поне с 30 млн. долара, е нараснал до 187 380, но общото им състояние е намаляло с 1.8% до 25.8 трлн. долара. Сумата обаче все още е по-голяма от икономиките на САЩ и Китай, взети заедно, според доклада на Wealth-Xreport.

Най-най-богатите са станали още по-богати през миналата година, след като броят на милиардерите се е увеличил с 9.4% до 2 160. Тяхното общо състояние пък е нараснало с 14% до 6.2 трлн. долара.

За тези, които не могат да си представят един милион долара – това е купчина 100-доларови банкноти с височина от около метър и тежаща 10 килограма.