Сблъсъци избухнаха между протестиращи гръцки фермери и полицията на магистрала в централната част на страната. Арестувани са около 11 земеделци, а двама полицаи и трима протестиращи са ранени.

Фермери от село Антили, което се намира близо до град Ламия в Централна Гърция, се опитаха да блокират с тракторите си движението по магистралата Атина-Ламия, съобщи ТВ7.

При намесата на полицейски екипи за борба с безредиците фермерите започнали да ги замерят с камъни, дървета и портокали. В отговор органите на реда използвали сълзотворен газ.

Земеделците протестират вече трета седмица под натиска на високите разходи за производство и намаляващото потребление. На много места в страната има блокади, като всекидневно земеделците затварят магистрали за период от един час.

Гръцките фермери искат 50% намаление на данъците върху горивата, които използват за земеделските машини, както и съкращаване на ДДС върху фермерското оборудване.

Правителството води преговори с протестиращите, но отказва да направи данъчни отстъпки. Повишаването на данъците е част от плана за изпълнение на бюджетните цели - условия за спасителния план, който Гърция получи от европейските кредитори.