US Airways Group Inc. ще се слее с фалиралата American Airlines, която е собственост на AMR Corp., в сделка за 11 млрд. долара, която ще създаде най-голямата авиокомпания в света.

Главният изпълнителен директор на на US Airways Дъг Паркър ще ръководи новата авиокомпания, която ще запази името American Airlines, а главният изпълнителен директор на AMR Том Хортън ще стане председател, обявиха днес двете компании.

Новата компания се очаква да има повече от 900 самолета и 95 000 служители, както и да осъществява по 3 200 полета дневно. Тя също така ще изпревари по брой на превозваните пътници United Airlines.

Кредиторите на AMR ще притежават 72% от акциите на новата компания, докато 28% ще бъдат за акционерите на US Airways.

Сделката е част от вълната на консолидация в щатската авиоиндустрия, която помете пет от десетте най-големи превозвача в страната от 2005 г. насам. Заедно с United Continental Holdings Inc. и Delta Air Lines Inc., базираната в Тексас American ще бъде една от едва трите щатски компании, които ще осъществяват презокеакси полети.

Акционерите на US Airways ще получат по една акция от новата компания срещу всяка акция, която в момента притежават.

Бордът на директорите на новата компания ще има 12 члена.

Сливането трябва да бъде одобрено от Министерството на правосъдието на САЩ, което може да разпореди продажбата на активи, ако прецени, че сделката ще формира монопол. Сделката също така трябва да бъде одобрена от съда, който контролира процедурата по фалита на AMR.