S3 е спортната модификация на компактния модел на Audi, която спира дъха на почитателите на марката. След появата на новия A3 през миналата година съвсем закономерно инженерите от Инголщад ще предложат на вниманието ни и нова, подобрена версия на S3.

Audi S3 е задвижван от 2-литров турбобензинов двигател с мощност от 300 конски сили и 380 Nm въртящ момент, достъпен още от 1800 об/мин.

Така командите с педала на газта светкавично се преобразуват в действие на пътя. Ускорението до 100 км/ч е за 5 секунди, когато поръчате S3 в комбинация с шестстепенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и 5.5 секунди при ръчна смяна на предавките.

Двигателят 2.0 TFSI осигурява мощност и образцова ефективност, това се постига с много технологични решения, започвайки от двойния инжекцион, системата Audi valvelift и изпускателния колектор, интегриран в главата на цилиндър, и се стигне до иновативното топлинно управление.

S3 се предлага серийно със систеамата Drive Select на марката, с чиято помощ можете да настройвате реакцията на педала на газта, моментите на превключване на автоматичната трансмисия и твърдостта на волана.

Със S3 и автоматична S Tronic-трансмисия можете да поръчате и системата Launch Control, позната от спортни марки като Porsche или Ferrari. Когато електрониката е активирана, достатъчно е с левия крак да натиснете спирачката, а с десния да натиснете до "ламарината" педала на газта.

В електронния дисплей пред вас се отброяват няколко секудни, след което просто отпускате левия си крак. Колата потегля с пълна мощност, като електрониката регулира функцията на диференциала и се спестява ефекта на превъртащи колела. Стандартно S3 се продава със системата за задвижване на четирите колела quattro, информира bTV.

Официалната премиера на Audi S3 ще бъде на автомобилното изложение в Женева, което ще се проведе от 7 до 17 март. Продажбите на S3 ще започнат от септември, като цените му ще започват от около 40 хиляди евро.