Държавните служби ще спрат работа утре, а градският транспорт ще бъде нарушен в Атина, тъй като служителите ще се включат в 24-часова стачка, насрочена от двата основни профсъюза в страната, съобщават гръцките медии.

Само част от градския транспорт ще се движи утре, за да могат хората да участват в протестите, планирани в центъра на града. Още днес водачите на тролейбуси ще организират петчасова стачка от 11 ч. местно време.

Утре автобусите и тролейбусите ще се движат между 9 и 21 ч. Служителите на атинското метро, трамваите и влаковете между Пирея и Кифисия ще решат днес дали да се включат в стачката, посочва БГНЕС.

Никакви влакове и фериботи няма да се движат утре, тъй като служителите на железопътната компания и моряците няма да се явят на работа. Както обикновено по време на обща стачка, данъчните и общинските служби ще останат затворени за гражданите, тъй като служителите им се очаква да се включат в стачката.

Болниците ще приемат само най-неотложните случаи, а училищата също се очаква да останат затворени, тъй като лекарите и учителите ще участват в стачката.

В нея ще се включат и адвокати, инженери и строителни работници, чийто сектор пострада особено тежко от икономическата криза. Днес Гърция остава без медии, 24 часа преди общата стачка.

Профсъюзът на журналистите ESIEA решил да организира стачка в знак на солидарност с 24-часовата стачка, свикана от профсъюзите GSEE и АДЕДИ, но искал да гарантира, че медиите ще отразяват протеста, планиран за сряда. Новинарските емисии няма да се излъчват от 6 ч. местно време днес до 6 ч. утре.

Стачката е организирана във връзка с мерките за строги икономии на правителството преди очакваното завръщане в Атина идната седмица на представители на Тройката.