Осемдесет и петата церемония по връчването на наградите Оскар за филмово изкуство ще се проведе в неделя на 24 февруари. Ако сте почитатели на филмите, вижте няколко факта за популярната статуетка, подбрани от Mashable, с които можете да впечатлите своите познати:

1. Върху какво стои Оскарът?

Основата на всяка статуетка Оскар представлява филмово колело, което има пет спици, символизиращи представителите на Филмовата академия - актьори, режисьори, продуценти, техници и сценаристи.

2. #Oscaring

Статуетката представлява рицар, който държи меч. Тази година от Академията се опитват да стартират мим на име "#Oscaring," в който хора позират като Оскар.

3. Еднакви ли са всички статуетки?

Не. Академията е присъдила 3 000 оскара от 1929 г., но върху всяка една от тях има гравиран различен номер.

4. Защо е толкова гол?

Статуетката е проектирана от Седрик Гибънс. Режисьорът, сценаристът и актьорът Емилио Фернандез е позирал гол за Гибънс, за да вдъхнови дизайна. Творецът Джордж Стенли пък е превърнал статуетката в скулптура.

5. Кога се ражда статуетката?

Академията за филмово изкуство и наука присъжда първия оскар през 1929 г. Тогава името му е било „Награда за заслуги на Академията“. Сега статуетката се нарича основно с прякора й - Оскар. Прякорът официално е приет от Академията през 1939 г.

6. Кой ги произвежда?

R. S. Owens and Company произвежда статуетките в Чикаго. Според Академията за направата на 50 статуетки са необходими между три и четири седмици.

7. От какво се правят?

Първоначално статуетките са се правели от позлатен солиден бронз, но сега той е заменен от позлатен метал британий.

8. Какво друго се е променило през времето?

Размерът на основата на статуетката се е променял няколко пъти в периода 1929 – 1945 г. Основата не е променяна от 1945 г. насам.

10. Тежка ли е?

Високата 21.6 см. Статуетка е по-тежка отколкото изглежда като теглото й е цели 3.85 килограма.