Народното събрание ще гласува в четвъртък оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Опозиционните партии заявиха, че ще подкрепят оставката на кабинета, ГЕРБ също обяви, че ще гласува оставката. Очаква се да бъдат насрочени предсрочни избори, които могат да се случат около края на април.

Утре президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение, по повод политическата ситуация в страната. Президентът отмени програмата си до края на седмицата, както и планираната официална визита във Виетнам заради политическата криза в България.

"С действията си днес ще покажем на цял свят нивото на демократичното си развитие. Кризисните ситуации не са нещо непознато в съвременната ни история. Най-важното в настоящия момент е да подходим със спокойствие и разум - и политиците, и гражданите, всички, и така да запазим и да защитим основите на правовия ред в България". Това се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев по повод продължаващите протести в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Нека протестите да протичат по мирен и демократичен начин, за да намерим най-добрите решения и да дадем пример на тези след нас за отговорно поведение. Защото това е нашата държава, в нея живеем ние и децата ни.
В такива моменти е най-важно стриктно да се придържаме към правилата на Конституцията. Конституцията ни дава механизмите да преодолеем и сегашната криза - се казва в изявлението.

Нека да помним и да си даваме сметка, че поколения българи са се борили за това да имаме днес правова и демократична държава. България през 2013 не е България през 1997 година - се казва в изявлението.

Да, има сериозни проблеми и ние няма да бягаме от тях. Гражданите имат своите основателни искания. Те ще бъдат чути, ще намерим решения и ще го направим по законен и демократичен начин. Така ще запазим образа на страната ни и ще докажем, че гражданската енергия е градивна и полезна” - се казва в изявлението.