Втората най-голяма презастрахователна компания в света - Swiss Re Ltd., планира да върне около 2.8 млрд. долара на своите акционери, на фона на по-малкия брой искове, свързани с природни бедствия през тази година, информира Bloomberg.

Акционерите на компанията ще получат специален дивидент в размер на 4 швейцарски франка (4.30 евро) на акция плюс обикновен дивидент от 3.50 франка (2.84 евро), обявиха днес от базираната в Цюрих компания. Общата сума от 7.5 франка (5.9 евро) надхвърли предварителните очаквания на анализаторите за 6.21 (5.04 евро) франка общ дивидент на акция.

Дори и с урагана Санди, който удари североизточното крайбрежие на САЩ, световните застрахователни загуби са паднали с 45% до 65 млрд. долара през миналата година, обявиха през януари от Munich Re, която е най-големият презастраховател в света.

Това е помогнало на презастрахователите да натрупат рекордните 500 млрд. долара капитали през 2012 г., според доклад на Aon Benfield, най-големия презастрахователен брокер в света.

Капиталът на Swiss Re е надхвърлял с над 10 млрд. долара изискванията на Standard & Poor’s за рейтинг AA към края на миналата година.

Акциите на Swiss Re са поскъпнали с 12% на борсата в Цюрих от началото на годината, в сравнение с понижение от 0.7% при Munich Re, която увеличи дивидента си с 12% до 7 евро на 5 февруари.

Нетната печалба на Swiss Re за четвъртото тримесечие пада до 795 млн. долара, в сравнение с 983 млн. долара година по-рано, след 900 млн. долара загуби от урагана Санди.