Генералният директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) Клаус Реглинг е на мнение, че Кипър представлява опасност за цялата еврозона и че трябва спешно да се вземат решения, за да се предотврати ефект на епидемия.

"Според мен днес в Кипър има проблем със системата", подчерта ръководителят на механизма, чиято роля е да предотвратява нови финансови кризи, в интервю, поместено в днешния брой на френския вестник "Фигаро".

Неговото изказване означава, че въпреки скромните размери на кипърската икономика трудностите в страната могат да доведат до дестабилизиране на цялата финансова система на еврозоната, цитирана от БГНЕС.

"Кипърските банки имат филиали в Гърция. Пазарите следят плътно Кипър. В случай на срив има опасност от епидемия", посочва Реглинг. Според нето "ние се нуждаем от решение веднага, защото има опасност за цялата еврозона".

Германия неведнъж е заявявала, че опасността от срив на системата е едно от условията ЕМС да се намеси за спасяване на държава, изпаднала в затруднения.