Дебатът в парламента тече бурно, започвайки с изказвания за и против свикване на Велико Народно събрание, прехвърли се върху ниските доходи, кризата и монополите и продължи с размяна на обвинения между вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и опозицията във връзки с престъпния свят. Краят на изказването на Цветанов бе аплодиран от депутате на ГЕРБ, докато опозицията скандираше „Още“.

От ДПС предложиха изборите да са в първите дни на месец май, ако 28 април се вижда на партиите твърде близка дата.„Провеждането на избори след 12 май, няма да бъде в съответствие с българския национален интерес“, каза лидерът на движението Лютви Местан.

Волен Сидеров - председател на ПГ на „Атака", обвини правителството, че не се е преборило с монополите, като заяви,че лично е внасял предложения за законопроекти в тази насока.

Красимир Велчев - председател на ПГ на ГЕРБ, отговори: „Не мога да остана безучастен, когато тук обвиняват, че ние сме избягали борбата и както на много места се казва - войната с монополите. Интересно становище, защото не намирам логиката в това, че идваш на власт с една партия, създаваш нещо, някакви структури, тръгваш си и казваш на следващите: Айде да видим каква война ще им оформим на тези, които ние създадохме“.

От името на правителството вицепермиерът Цветан Цветанов заяви: „Днес не чухме никакъв смислен дебат. България е парламентарна република и само парламентарни избори могат да решат волята на българския избирател“, каза той, обвинявайки опозицията:

„Днешните протести, които са съвсем справедливи, са от високите сметки и от монополите, които вие създадохте . Нека си спомним кой сключи договорите с ЕРП-ата”, добави Цветанов. „Нека си припомним какво направихте, когато отчитате, че България влезе в ЕС. България и Румъния влязоха с огромен дефицит за недоверие в съдебната система, в борбата с организираната престъпност, недоверие заради схеми с корупции, които създадохте. Всички вие сте продукт на нечий сценарий”.

„Оставката на премиера Бойко Борисов беше най-правилното решение за интереса на България и българските граждани. Българските граждани не искат да има насилие по улиците. В голямата си част гражданите не подкрепят тези, които искат да опорочат протеста.“ каза Цветанов и благодари на гражданите и полицаите.

Той се обърна към БСП с думите: „Знам, че сте доста изнервени, защото голяма част от вашата група няма да влязат в следващия парламент, а и защото вашият политически лидер няма да ви включи. Не знам как той ще обясни за топлите връзки на г-жа Нинова, как ще обясни за „дългия инкасатор“.

„Евелин Банев – Брендо го подкрепяхте и той инвестираше във вас и никой не смееше да го пипне. Италия започна да работи по Брендо. Благодарение на службите на България и нашите евроатлантически партньори Ивелин Банев е задържан в Италия”, каза Цветанов и продължи да изрежда.

В отговор лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев отговори: „Трябва да се отиде спешно на парламентарни избори. Мнозинството дискредитира този парламент“.

„При това управление нямаше никакъв диалог, имаше монолог пред телевизора. Само че хладилникът победи телевизора, затова си отиде това правителство“, каза Станишев. Това правителство докара България до кръв, окървави деня на Левски, заяви Станишев:

„Отива си едно правителство на монопола. Това е вашата философия – единовластие в държавата. Няма как вие да се преборите с монополите, защото ЕВН имаше министър на енергетиката”, заяви лидерът на социалистите.

„Близо 80 от приетите закони на този парламент са лобистки и по този начин убивате малкия и среден бизнес. Това правителство обеща увеличаване на доходите, но докара хората до мизерия. Има инфлация 30% в хранителните стоки, 40% увеличаване на цените на тока и замразяване на доходите. Хората не могат да си платят сметките и затова са на улицата”, коментира Станишев. „Когато не идваш в парламента да защитиш своя бюджет, своето правителство, своята позиция, какво очаквате като уважение към институциите. Парламентът се превърна в гумен печат на решения, които се взимат извън него”, заяви той.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров определи Бойко Борисов и Цветан Цветанов като "братя Галеви"

„Цветан Цветанов ще остане в историята с 6-те си апартамента, контрабандата и провала за Шенген“, каза депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

А Мая Манолова обвини правителството в подклаждане на гражданска война.

Дебатът продължава.