Потвърдено е наличието на конско месо в лазаня „Болонезе“ и продуктите ще бъдат унищожени, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Миналия петък, след сигнал на Еврокомисията, в магазин от голяма търговска верига у нас бяха открити и иззети 86 килограма лазаня „Болонезе“ със съмнение за конско месо в нея. Две проби от нея бяха предадени за изследване в лаборатория в Берлин. Резултатите са пристигнали тази сутрин и са доказали наличие на конско месо в продукт от този вид с етикет, че е с телешко.

И двете проби са положителни за наличие на конско месо, съответно 80% конско месо и 50% конско месо.

Днес Българска агенция по безопасност на храните изпраща нови пет проби от други продукти за ДНК-анализ в европейски лаборатории.

През изминалите 10 дни бяха взети 30 проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи „скрийнингови“ тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители, всички проби са отрицателни. В съответствие с решение на европейската комисия през март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо, уточняват от агенцията по храните.