Повече от 47 милиона италиански гласоподаватели избират днес своите представители в Камарата на депутатите и в Сената. Гласуването ще продължи и утре до обед.

Главните опасения както в Италия, така и в международен план, са за стабилността на бъдещето правителство. "Италия гласува в условия на несигурност" - е заглавието на неделното издание на в. "Стампа", а в. "Фато" отбелязва, че онези, които не са определили за кого да гласуват (10%) ще решат изхода от вота.

Борбата е между четири коалиции и партии. Едната – центристка – се оглавява от досегашния премиер Марио Монти; другата – десноцентристка - от неговия предшественик Силвио Берлускони; третата се води от левия лидер Пиер Луиджи Берсани, а четвъртата от човека, който обърка италианския политически пейзаж, бившия комик Бепе Грило.

Според резултатите от последните допитвания Демократическата партия на Берсани е с най-големи шансове за победа с близо 34% очаквана подкрепа, следвана от партията Народ на свободата на Берлускони (30%), бившия комик и неговото Движение 5 звезди – 17% и "Професора" (Марио Монти) – между 10 и 12%.

Основният въпрос е за стабилността на бъдещото правителство. Макар да е почти сигурно, че Берсани ще спечели мнозинство в Камарата на депутатите, положението е по-сложно в Сената, където всичко зависи от подкрепата на коалициите и партиите във всеки от районите на страната.

Най-лошият сценарий е Италия да се окаже на 25 февруари с различно мнозинство в Камарата на депутатите и в Сената при положение, че двете камари имат еднаква тежест в Италия. Именно тази хипотеза за неуправляемост тревожи пазарите и партньорите на Рим , тъй като третата икономика в еврозоната, която е натрупала огромни дългове, не вижда края на тунела.

Към все още нерешилите за кого да гласуват 10% от избирателите се прибавят 20%, които няма да отидат да гласуват.

Гласуването днес приключва в 21 г. по Гринуич (11 ч. бълг.време). Утре – понеделник - то ще е от 6 ч. (8 ч. бълг. време) до 14 ч. (16 ч. българско време), съобщава БГНЕС.