Одри Хепбърн и "Закуска в Тифани", Елизабет Тейлър и най-скъпата колекция от бижута в света, продадена на аукцион на Кристис, Мерилин Монро и най-добрият приятел на момичетата- диамантите ... Фабриката на мечтите винаги е блестяла със скъпоценни камъни.

Американската марка бижута Tiffany & Co е пионер в създаването на бижута за филми и е трудно някой да се конкурира с нея по този въпрос. И никак не е нужно. Великолепните украшения в стил Ар Деко във филмовата адаптация по романа на Франсис Скот Фицджералд "Великият Гетсби" станаха отделни "персонажи", които предават настроението на джаз ерата.

Tiffany & Co създадоха специална колекция за филма с участието на Леонардо ди Каприо и Кери Мълиган.

Според вицепрезидента на марката Джон Кинг, в архивите на компанията има фини бижута от 20-те години на миналия век, единствени по рода си, които послужили за вдъхновение.

За да предаде атмосферата на руското общество от ХIХ век в нашумялата филмова адаптация на "Ана Каренина", режисьорът Джо Райт нае известната дизайнерка на костюми Жаклин Дюран.

Кийра Найтли играе главната роля във филма, напълно преобразена в образа на аристократката, свикнала с лукс и бижута. По думите на актрисата една от чертите на Ана е суетата, тя винаги трябва да блести. Луксозни бижута само подчертават тази функция.

Изборът на бижута на къща Chanel за филма беше очевиден, предвид че Кийра Найтли е лицето на марката парфюми Coco Mademoiselle.

Актрисата споделя, че ѝ е трудно да се върне към реалността след образа на богатите руски аристократи: "Много бързо можете да се свикнете с изобилието на диаманти, перли и рубини. Можете да сложите огърлица за 2 млн. лири и скоро несъзнателно да започнете да играете с пръсти по нея, сякаш е обикновена верижка“.

А Chanel наистина не жалят нищо за филма. В сцената, в която бременната Ана среща посетилия я Вронски, тя носи домашна рокля, украсена с брошка на стойност 2.5 милиона долара.

Друга богато украсена с бижута миналогодишна продукция бе историята на Снежанка.

Годината бе белязана и от две киноверсии на изторията за Снежанка.

В готическата живопис на "Снежанка и ловеца" злата кралица Чарлийз Терон и Кристен Стюарт са интересни не само с конфронтацията помежду си, но и невероятните костюми и бижута, пециално създадени аа филма от Кати Уотърман .

В по-забавната и цветна адаптация на приказката на Братя Грим „Mirror, Mirror“, Джулия Робъртс се конкурира по хубост с Лили Колинс, която се появява с диадема на френската къща Van Cleef & Arpels. Тази винтажна диадема е изработена от злато и платина, украсена с 144 диаманти с тегло 77.34 карата.